Kliniğimizden Resimler


Kliniğimizin diğer resimlerini görmek için tıklayınız ...
Ayın Konusu

Online Randevu

SIKÇA SORULAN SORULAR

 Ortodontik Aparey Nedir?  

        Ortodontik apareyler dişlerinizin diziliş ya da kapanışındaki bozuklukların düzeltilmesi için kullanılan apareylerdir.


 Ortodontik Tedavinin Yararları?  

        Ortodontik tedavi ile dişlerlerinizin düzeltilmesi gülüşünüzü güzelleştirir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.Bu tedavi aynı zamanda ağız sağlığınız korunmasını da sağlar. Dişleriniz düzgün sıralanmadığında fırçalanmaları zorlaşır, çürük ve dişeti problemi oluşma riski artar.


 Kaç Tip Ortodondik Aparey Vardır?  

Ortodontik tedavide kullanılan apareyler iki tiptir:
            1-Sabit ortodontik apareyler. Bunlar diş üzerine yapıştırılan braketler ve bunlara sabitlenen tellerden oluşur.
            2-Hareketli ortodontik apareyler. Hastanın kendisinin çıkarıp takabildiği apareylerdir.Hareketli tedavi sabit tedaviye göre daha ucuzdur. Ancak her vakada kullanılamazlar. Özellikle 6-12 yaş arası çocuklarda kullanılabilirler.


 Kaç Tip Braket Vardır?  

        Ortodontik tedavide iki tip braket kullanılmaktadır. Bunlardan biri metal braketlerdir. İkincisi ise diş renginde porselen ya da plastikten yapılmış olanlardır. Bunlar çok yakından bakılmadıkça farkedilmezler ve böylece tedavi süresince oluşabilecek estetik rahatsızlıkları önlerler.


 Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?  

        Genellikle çocuklarda ortodontik tedavi sürekli dişlerin tümünün süt dişlerinin yerini aldığında başlar. Bununla birlite bazı vakalarda tedaviye erken başlamak sonradan oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi ve çene yüz gelişiminin yönlendirilmesi açısından önemlidir.


 Ben Bir Yetişkinim Hala Ortodontik Tedavi Görebilir miyim?  

        Evet bu mümkün. Ortodontik tedavi için asla çok yaşlı değilsiniz. Ancak kemik yoğunluğu yetişkinlerde daha fazla olduğu için tedavi biraz daha uzun sürebilir.


 Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer? 

        Tedavi süresi birçok faktöre bağlıdır.bunlardan biri ortodontik düzensizliğinizin şiddetidir. Tedavinizin en kısa sürede en iyi şekilde tamamlanabilmesi için hekiminizin uyarılarını dikkate almalı ve kontrol randevularınızı aksatmamalısınız.


 Braketler Takıldığında Çok Rahatsız Hissedecek Miyim? 

        Başlangıçta bir rahatsızlık hissedebilirsiniz.Ancak dudaklarınız yanaklarınız ve diliniz kısa zamanda onlara alışacak ve tedavi bitip braketler çıkarıldığında onları özleyeceksiniz!


 Braketler Takıldıktan sonra Dişlerimi Fırçalayabilecek Miyim ? 

    Elbette dişeti sorunları ve çürüklerin oluşmaması için dişlerinizi düzenli fırçalamanız çok önemli.

         Ortodontik tedavi gülüşünüzü güzelleştirir. Gülümsemeniz yüzünüzün en dikkat çeken parçasıdır. Aynaya bakın. Gülümsemenizden memnun musunuz? Değilseniz onu daha güzel yapmak mümkün.

        Onbinlerce yıldır evrim süreci devam ediyor. Değişen hayat şartları ve alışkanlıklar bu evrimi etkiliyor.Beslenme biçimi değiştikçe çene kemikleri bunlara uygun bir şekilde değişiyor.Bunun sonucu olarak da ağzımızda sürmeye çalışan 32 diş her zaman yeterli yer bulamıyor ve dişler olmaları gerektiği şekilde değil yer bulabildikleri şekilde sürüyorlar.İşte ortodontik tedavi burada devreye giriyor ve dişlerin doğru konumlanmasını sağlıyor.


 Ortodontik Problemlerin Sebepleri? 

        Evrim sürecinin devam etmesi nedeniyle dişlerin her zaman düzgün sürecek yer bulamadıklarından bahsetmiştik. Bunun dışında başka sebepler de ortodontik problemlere yol açabilir.

Bunlar;

- Bebeklerin çok uzun süre emzik ve biberon kullanması
- Parmak emme
- Tırnak yeme
- Dudak ısırma


 Ortodontik Tedavi Nasıl Etki Gösterir? 

        Çene kemiğinin bir kaya gibi sert olduğu düşünülür. Ancak gelişim sürecinde daha az serttir ve belirli yönlerden basınç uygulanarak gelişim yönlendirilebilir. Yani çene kemiğinin gelişim yönü çeşitli yönlerdeki basınçlarla değiştirilebilir. Aynı şekilde dişlere de basınç uygulanarak yerleri ve konumları değiştirilebilir.
        Ortodontistler kemiğin bu özelliğinden faydalanarak çene kemiğinizin ve dişlerinizin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar.


 Ortodontik Tedavi Hayatımı Nasıl Etkiler? 

        Ortodontik tedaviye başladığınızda daha önce yaptığınız her şeyi aynı şekilde yapabilirsiniz. Ancak bazı gıdalar (sakız, asitli içecekler, çok sert besinler gibi) ağzınızdaki ortodontik apareylere zarar verebileceğinden sadece bu konuda bir kısıtlama yaşayabilirsiniz. Ama bu kısıtlamalar sonucunda çok daha güzel ve parlak bir gülümseyişe ve sağlıklı dişlere kavuşursunuz.


 Ortodontik Tedavinin Riski Var Mıdır? 

       Bazı hastalarda uygulanan ortodontik apareylerin yapıldığı materyale karşı allerji gelişebilir. Ancak bu çok nadir görülen bir durumdur ve ortodontistiniz allerjiyi ciddi bir boyut kazanmadan farkedip önlemini alacaktır.


 Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi uygulanabilir mi? 

        Kesinlikle. Birçok insan büyüme sürecinde ortodontik tedavi görmez. Bundan kısa bir süre öncesine dek ortodontik tedavi çok bilinen ve yaygın bir tedavi değildi. Bu yüzden yetişkinlerin birçoğu diş ve dişeti problemleri yaşamakta ve gülümsemelerinden memnun olmamaktadır. Bazı insanlar ise ortodontik tedavi görmüş olmalarına rağmen gelişim bitene kadar pekiştirici ve geriye dönüşü önleyici apareyler kullanmadıkları için bu tip sorunlar yaşamaktadır. Ancak günümüzde ailelerin bilinçlenmesi ve dişhekimliği teknolojisindeki gelişmeler sayesinde ortodontik tedavinin gerekliliği ve önemi çok daha iyi kavranmıştır. Sonuç olarak günümüzde ortodontik tedavi gören hastaların % 25’i yetişkindir.


 Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi İçin Yaş Sınırı Var Mı? 

        Hayır. Ortodontik tedavi için bir yaş sınırı yok. Yaş ilerledikçe ortodontik apareyler daha yavaş etki gösterir. Ancak günümüzde 60 yaş üstünde ortodontik tedavi gören birey sayısı gitgide artmaktadır. Çünkü yaş ilerledikçe sağlığımıza daha fazla dikkat etmek zorundayız ve ağız sağlığı da bunun bir parçasıdır.


 Yetişkinler Niçin Ortodontik Tedavi Görürler 

        Birçok yetişkin ortodontik tedavi görüyor. Çünkü gülüşünüze dikkat etmek sağlığınıza dikkat etmenin bir parçasıdır.
        Ortodontik tedavi sadece daha güzel bir gülüşünüz olmasını sağlamaz. Bunun yanısıra dişlerin birbirleriyle ilişkilerini düzelterek daha iyi çalışan, daha sağlıklı bir diş dizisi ve çene eklemine sahip olmanızı da sağlar.


 Yetişkinlerde Ortodontik Tedavinin Sağlığa Ne Gibi Faydaları Vardır? 

        Dişleriniz çapraşık olduğunda temizlenmeleri zorlaşır. Bu yüzden dişeti rahatsızlıkları ve diş çürükleri daha kolay oluşur. Bunun sonucunda dişlerinizi kaybedebilirsiniz. Ortodontik tedavi diş kayıplarını önler.
        Çiğneme sindirimin başlangıcıdır. Eğer besinleri yeterince çiğneyemezseniz sindirim sisteminizin geri kalan kısımları çok daha fazla çalışmak zorunda kalır. Ortodontik sindirim sisteminizin erken yaşlanmasını önler.
        Alt ve üst dişler birbirleriyle bir anahtar kilit ilişkisi içindedir. Çapraşıklık durumunda ise bu ilişki bozulur ve bazı dişler diğerlerinden daha önce temas eder. Bunun sonucunda da çiğneme sırasında erken temas eden dişlere çok daha fazla yük gelir. Daha fazla yüke maruz kalan dişlerde ve çene ekleminde sorunlar oluşabilir. Ortodontik tedavi bu sorunları da önler.


Ortodontik Tedavi Beni Nasıl Etkiler? 

Başlangıçta ortodontik tedaviye alışmak yetişkinler için gençlere oranla daha zordur. Bununla birlikte alışma için yeterli süre geçtikten sonra ağzınızdaki ortodontik apareyler sizi rahatsız etmez.
    Yetişkinlerde diş hareketi daha zor olduğu için çocuklara ve gençlere oranla biraz daha rahatsız edici olabilir. Ayrıca bazı vakalarda yapılması gereken cerrahi işlemlerde bu rahatsızlığı arttırabilir. Ama cerrahi işlemler lokal ya da genel anestezi altında yapılır ve doktorunuz size operasyon sonrası için etkili ağrı kesiciler önererek rahatsızlığınızın en aza inmesini sağlar.


Ortodontik Aparaylerin Görüntümü Bozması Önlenebilir mi? 

Elbette. Son 20 yıldır dişhekimliği teknolojisinde yaşanan gelişmeler sayesinde daha önceleri ortodontik tedavi görenlerde alıştığımız metal görüntüsünden kurtulmak mümkündür. Diş renginde porselen ya da plastik braketler tedavi süresince görüntünüzün sizi rahatsız etmesini önler.


Çene ortopedisi ne anlama gelir ?

Çene ortopedisi çenelerin yüze veya birbirine göre bozulan ilişkilerini özel araçlarla   düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Mesela alt çene prognatizmi, alt   çenenin geride olması (Class II) veya üst ileri itim küçük yaşlarda ortopedik tedavi   ile düzeltilebilir (II: Sınıf anomaliler).   Yalnız dişlerin düzeltilmesi ise ortodontik tedavi ile elde edilir; fakat çoğu zaman   ortopedik tedavi ve ortodontik tedavi birlikte yürütülür.


Ortognatik cerrahi nedir ?

Ortodontik veya ortopedik tedavi ile dişlerin düzgün sıralanması gerçekleştirilebilir.   Çeneler arası ilişkiler de bir sınıra kadar düzeltilebilir. Fakat bazı vakalarda ortodontik   tedavi yetersiz kalır. Böyle durumlarda bir çene-yüz cerrahı ortodontistle birlikte   çalışarak ağır bir anomaliyi cerrahi metotla düzeltebilir. Çok kısa sürede elde edilen   estetik sonuç başarılı olmakta ve günümüzde ortognatik cerrahi tedavi gittikçe   yaygınlaşmaktadır.


Ortodontik tedavi sırasında dişler nasıl hareket eder ?
  
   Diş üzerine yay, tel veya özel lastiklerle bir kuvvet uygulanırsa kuvvetin yönünde bir    hareket oluşur. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusu yıkımı olur, hareketin aksi yönde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da otururlar.  


Ortodontinin dışarıdan bakıldığında daha az farkedilmesi mümkün mü?
 
Günümüzde daha az fark edilen malzemelerle ortodontik tedavinin en çekinilenözelliği olan tel görünümünden kurtulmak mümkün olabilmektedir. Dişin üst yüzlerine yapıştırılan apareyler metal renginde, beyaz veya diş renginde olabilirler. Hatta bazı durumlarda dişin görünmeyen arka kısımlarına da uygulanabilirler.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
ADRES : Mimar Sinan Mahallesi. Mimar Sinan Caddesi. Akkon Sitesi A 12 Blok No:17 Çekmeköy Istanbul
TEL : 0216 641 11 21 E - Mail:
info@dentindent.net

DESIGNED BY U HARMANCIOĞLU