Kliniğimizden Resimler


Kliniğimizin diğer resimlerini görmek için tıklayınız ...
Ayın Konusu

Online Randevu

HAREKETLİ PROTEZLER

Bunlar istendiğinde hasta tarafından çıkarılıp temizlendikten sonra tekrar ağıza yerleştirilebilen protezlerdir. Hareketli protezler genellikle birçok diş yada tüm dişler eksik olduğunda kullanılırlar. Normalde bir diş çekiminden sonra birkaç hafta beklenmesi gerekir. Böylece protezin yapılacağı bölgede kemik ve dişetinin iyileşmesine fırsat verilmiş olur.  Ancak bazı durumlarda hemen diş çekimin takiben boşluğun doldurulması gerekebilir. Bu şekide yapılan protezler geçicidir ve 6 ay içinde değiştirilmelidir. Hareketli protezler eksik dişlerin tamamlanması için en ucuz yoldur.

Hareketli Protez Nedir? 

        Hareketli Protez sabit protez yapılamayacak durumdaki diş kayıplarının giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Sabit protezlerden farklı olarak takıp çıkarılabilirler. Özel plastik veya metal plastik kombinasyonlarından yapılırlar.

Hareketli Protez Niçin Yapılmalıdır? 

 
        Estetiği ve fonksiyonu sağlamak amacıyla yapılır. Hareketli protez gerektiren vakalarda çok fazla diş eksikliği bulunduğundan, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesi ve diğer kalan dişlerin zarar görmemesi için yapılması gerekir.

İki çeşit hareketli protez vardır.

1- Kısmi diş eksikliklerinde yapılan protezler.

2– Tüm dişlerin kaybedildiği vakalar

 

Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda  total protez uygulamaları  yapılır.  Total protezler tamamen dokudan destek alan üzerlerinde yapay dişlerin tutunduğu pembe renkli plastikten yapılan protezlerdir. Çiğneme etkinliğini arttırmak için bu tip protezleri implant ile destekleyerek daha tutucu ve kullanımı daha kolay protezler elde edilebilmektedir.  Üst çenede total protezler sorunsuz kullanılabilirken alt çenede dilin  bağlantılarının protezi etkilemesi ve ayrıca tutuculuk ve destek için daha az dokunun olması alt protezlerin kullanımını güçleştirmektedir. İmplant uygulamaları  alt çene dişsizlik durumlarında başarı ile kullanılan tedavi alternatifi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Dentindent - Hareketli Protezler Dentindent - Hareketli Protezler
Kısmi diş eksikliklerinde yapılan protezler
Dentindent - Hareketli Protezler Dentindent - Hareketli Protezler
Total diş eksikliklerinde yapılan protezler

Hareketli Protezler Neden Yapılır?
 
         Hareketli protezler, özel plastikler ve metallerin kombinasyonu veya vakaya göre sadece özel plastiklerden yapılır. Hareketli protezlerde kullanılan dişler genelde plastik dişlerden seçilir. Porselen dişler ağırlıkları ve kuvvetleri yumuşak dokulara uygun olmayan şekilde ilettiğinden ve plastikle iyi bir bağlantı sağlayamayacağından tavsiye edilmemektedir.

Hareketli Protezler Nasıl Yapılır? 

        Hareketli protezler ağızdaki tüm tedaviler sonuçlandırıldıktan sonra ağzın ölçüsü alınarak, hekimin onaylaması doğrultusunda laboratuarda yapılır.

Hareketli Protezlerde Metal Kancaların Görünmesi Önlenebilir mi? 

       Hareketli protezlerde protezin ağızdaki doğal dişlere tutunması için kullanılan metal kancalara “Kroşe” denir. Bir çok insan ağızlarında bu metallerin görünmesinden rahatsızlık duyar. Ancak gelişen diş hekimliği teknolojisi bize bu konuda çok daha estetik bir çözüm sunmaktadır. “Hassas Tutucu”lar yada teleskop kronlar kullanılarak dişlere tutunması sağlanırken metal kroşe görüntüsünün estetiği bozması da önlenir.

Hassas Tutucular 

      Hareketli protezlerde kroşe olarak adlandırılan ve proteezin tutuculuğunu sağlamak için kullanılan metal parçaların yerine kullanılan sisteme hassas tutucu denir. Dişsiz bölgenin önündeki dişler kaplamadaki gibi işlemlerden geçirilerek hassas tutucuların sabit parçası bu dişlere yapılan kaplamaya sabit olacak şekilde döküm olarak yapılır. Hareketli parçada yapılacak olan hareketli protezde yer alır. Kroşeler dışında hareketli parça, hareketli protezde tarif edildiği şekilde yapılır.  

Hassas Tutucuların Avantajları Nelerdir? 

Estetik ve tutuculuğun daha iyi olması,
Kroşelerin yol açabileceği yiyecek birikimleri sonucu ortaya çıkacak çürük ve diğer problemlerin oluşmaması

Protezin bakımı Nasıl Yapılır? 

 Bakımı için her yemekten sonra çıkarılıp fırçalanmalıdır.
 Günde bir kere özel temizleyici maddelerle temizlenmelidir.
 Bazı maddeler metal içeren protezlere zarar verebileceğinden hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.
Kullanmadığınız zamanlarda protezinizi temiz bir suyun içinde tutarak su kaybedip bozulmasına engel olabilirsiniz.

Protezin Ömrü Ne Kadardır?

 
        Hareketli protezinizi 3 yılda bir kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Zamanla protez aşınıp, kırılabilir veya çene ile uyumunu kaybedebilir. Bu da çene kemiğine zarar verebilir. Bu durumda gerekiyorsa bir besleme işlemi ile protezin iç kısmı tekrar astarlanabilir.

Yeni protezler yapıldıktan sonra:

        Yeni protezlerin tüm değişikliklerde olduğu gibi alışması ve kullanılması zaman alacaktır. Lütfen çevrenizdekilerin söylediklerine aldırmayın. Size protezleriyle ne kadar iyi yemek yediklerini, ne kadar kolay alıştıklarını söyleyeceklerdir. Onların destek dokuları farlkı olabilir . Size yardım edebilecek tek insan dişhekiminizdir. Protezleriniz sizin dokularınıza ve ihtiyaçlarınıza göre yapılmıştır. Sabırlı olup alışma dönemini atlatmanız gerekmektedir. Alt protezlere alışmak tutuculuk problemleri nedeniyle üst protezlerden daha zordur.Zaman alacağını bilip sabretmeniz gerekir. İlk günler yumuşak ve küçük lokmalar halinde yemenizde yarar vardır. Çiğnerken her iki tarafıda kullanmaya çalışın. Bu , protezinize alışamnıza yardımcı olacaktır. Protezi kullanmaya başladıktan sonra ilk haftalarda vurukların olması çok doğaldır diş hekiminizin kontrollerini aksatmamanız gerekmektedir. Protezleri en az 24 saat takmış olarak dişhekiminize kontrol ettirmeniz gerekir. Konuşurkende zorlanmanız belli bir süre sonra dokularınızın ve dilinizin alışması sonucu geçecektir. İlk günler sesli okuma egzersizleri size yardımcı olacaktır. Protezlerinizin temizliğine özen gösterin.Temiz olmayan protezler dokularınızda problemlere yol açacaktır. Protezinizin fırçalanması dışında yardıncı temizlik malzemelerinden de faydalanabilirsiniz. Bunlar için diş hekiminiz sizi yönlendirecektir. Protezleriniz 3-5 yılda bir besleme olarak adlandırılan ve damaklarınızla protezin uyumunu sağlayacak işleme tabi tutulması gerekebilir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
ADRES : Mimar Sinan Mahallesi. Mimar Sinan Caddesi. Akkon Sitesi A 12 Blok No:17 Çekmeköy Istanbul
TEL : 0216 641 11 21 E - Mail:
info@dentindent.net

DESIGNED BY U HARMANCIOĞLU